Joulutorttu – Finse jamtaartjes

12 Dec

IMG_8933

Overal ter wereld wordt er Kerstmis gevierd en daarbij heeft elk land zijn eigen traditionele kerstkoekjes. Romeo&Julienne was alvast zeer benieuwd naar al dat lekkers en probeerde er een aantal uit. Vandaag beginnen we met een Fins jamtaartje, of Joulutorttu voor wie een mondje Fins spreekt. Joulutorttu is de eenvoudige, maar nog lekkerdere tegenhanger van onze carré confiture. Oorspronkelijk werden ze gemaakt met pruimen- of abrikozenconfituur, maar je kan ook je eigen lievelingssmaak gebruiken. De eerste in de reeks, maar alvast een daverend succes: JOULUTORTTU!

IMG_8936

Ingrediënten:

  • 230 g zachte boter (in blokjes)
  • 1/2 tl zout
  • 1 eidooier
  • 230 g Philadelphia natuur
  • 250 g bloem
  • 2 el room of melk
  • abrikozen- of pruimenconfituur
  • poedersuiker

joulutorttu

Bereiding (ca. 20 koekjes):

  • Doe de boter, zout, eidooier, Philadelphia, bloem en room/melk in een kom en mix tot een homogene massa(met de handen of een mixer).
  • Doe het deeg in plastiekfolie en leg 2u in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bestuif het werkblad met genoeg bloem en rol het deeg uit tot ca. 0,5 cm dik. Snij er vierkanten uit van 8×8 cm. Maak een inkeping in elke hoek. Gebruik genoeg bloem, want de boter durft aan het werkblad te kleven. Indien je grote hoeveelheden maakt, kan je best een deel van het deeg in de koelkast laten liggen tot je ermee werkt. Zo voorkom je dat de boter in het deeg terug zal smelten.
  • Doe 1 tl confituur in het midden van elk vierkant en plooi elke afwisselende hoek naar binnen (alle linkerhoeken of alle rechterhoeken) zodat je een windmoleneffect krijgt. Druk ze stevig aan naar beneden zodat ze niet meer los kunnen komen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de joulutorttu op. Je hoeft ze niet te ver uit elkaar te leggen, want ze worden niet veel groter.
  • Bak 12-13 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen op een rooster en bestrooi ze met poedersuiker als ze volledig afgekoeld zijn.

    Bron: Sweet Paul 

TIP: Heb je maar weinig tijd? Probeer dan dit recept eens: 250 g boter – 250 ricotta – 250 g bloem (ook voor 20 koekjes). Overloop exact dezelfde stappen als hierboven, maar steek het deeg maar een dik half uur (ipv 2u) in de koelkast om terug op te stijven en laat de koekjes 15 minuten bakken in de oven (ipv 12-13 min). Terwijl de andere koekjes luchtiger zijn, zijn deze krokanter en harder.

Bron: Cake Crumbs & Beach Sand 

IMG_8869

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: