Tajine met gehakt en gepocheerde eieren

5 Aug

IMG_2975
Er staat al meer dan een jaar een tajine in de kast en die stond enkel stof te vergaren. Dus besloot ik mij eindelijk eens te wagen aan tajine, iedereen verlekkerd op het resultaat en dan barst mijn tajine toch wel zeker? Ik moet dus eerlijk bekennen dat dit tajinerecept gemaakt is in een gewone kookpot. Zelfs bij Romeo&Julienne durven we af en toe eens “chipoteren”. Een goeie raad voor je begint dus: check eerst de instructies van je tajine voor je aan de slag gaat. Uiteindelijk viel het eindproduct zeer goed in de smaak: aangezien je bij een kookpot meer vocht verliest, is de saus wat dikker dan in het oorspronkelijke recept. Een recept dat dus zowel lukt in een tajine als in een kookpot.

tajine

Ingrediënten: (5 à 6 personen)

Voor de gehaktballen:

  • 1 kg (lams)gehakt
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el (platte) peterselie
  • 1 busseltje koriander
  • paar takjes tijm
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • snufje paprikapoeder
  • 2 eieren

Voor de saus:

  • 2 el plantaardige olie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 grote zoete puntpaprika’s (pepers)
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 2 el (platte) peterselie
  • 1 bussel koriander
  • 2 blikken tomatenblokjes

Bereiding:

  • Maak de gehaktballen: hak de ui en de knoflook fijn en vermeng met het gehakt. Voeg alle (verse) kruiden en eieren toe  en meng goed. Draai er balletjes van ter grootte van een forse pingpongbal. Kruid naar smaak met peper en zout. Bak de balletjes in een pan aan met wat olijfolie tot ze licht gekleurd zijn aan beide kanten. Ze hoeven nog niet gaar te zijn, want ze gaan straks meepruttelen in de saus.
  • De saus: zet de tajineschotel op een middelmatig vuur en verwarm 2 el plantaardige olie. Stoof de ui en de knoflook aan. Snij de paprika en pepers in blokjes en voeg ze bij de ui. Voeg de poederkruiden toe. Voeg als alles glazig is de tomatenblokjes toe en kruid met peper en zout.
  • Leg de balletjes in de saus, doe het deksel op de tajine en laat 45 minuten verder stoven op een zacht vuur.
  • Haal na die gaartijd de balletjes uit de tajine en hou ze even warm in de oven. Voeg de verse peterselie en koriander toe aan de saus en laat ze nog even indikken. Leg de balletjes terug in de saus en breek voorzichtig 6 eieren op het geheel. Laat ze 8 tot 10 minuten pocheren met het deksel op de tajine.
  • Serveer met couscous.

Tip: Ben je geen te grote fan van koriander en komijn? Gebruik dan slechts de helft van de aangegeven dosis koriander- en komijnpoeder en maak het iets pittiger met wat extra paprikapoeder. Laat ook de verse koriander achterwege.

Bron: Tom  – pagina 143

IMG_2974

2 Reacties to “Tajine met gehakt en gepocheerde eieren”

  1. Silke augustus 5, 2013 bij 13:05 #

    Klinkt heerlijk! Tot hier toe beperkte mijn mosselen zich tot natuur, witte wijn en provencaalse wijze. Maar dit moet ik toch ook eens proberen lijkt me!

    • Silke augustus 5, 2013 bij 13:07 #

      Verdorie! Stomme kopier knop.🙂 Ik wou dus eigenlijk zeggen dat het gerechtje al jaren een favoriet is bij ons thuis. En net als jij heb ik het jarenlang in een gewone kookpot gemaakt. Sinds een jaartje heb ik een tajine van le creuset, maar de smaak is er echt niet beter of slechter door geworden hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: