Homemade pizza

13 Jul

IMG_2602

Vandaag kwamen babysitkindjes Liam en Zoë eten en hebben we zelf onze eigen pizza gemaakt. Iedereen kreeg z’n eigen verse pizzabodem, smeerde die rijkelijk in met kruidige tomatensaus en gooide er zijn favoriete beleg op: voor Liam salami, voor Zoë spekjes en voor mijn zus de restjes van onze steak sandwich.  Mijn petit-chefs zijn al echte krakken. Enkele minuten de oven in en nadien in stukken snijden met onze supercoole pizzascooter.

pizza

Ingrediënten: (voor 4 pizza’s)

Voor het deeg:

  • 25 g verse gist
  • 1/2 tl suiker
  • 25 cl warm water
  • 500 g patisseriebloem (of Italiaanse pizzabloem)
  • 1 tl zeezout
  • 1 el olijfolie + extra om in te vetten

Voor de saus:

  • 6 rijpe tomaten of tomatenblokjes uit blik
  • 1 sjalot of rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • oregano, paprikapoeder, tijm
  • olijfolie

Toppings:

  • gemalen kaas, plakjes mozzarella
  • rode ui, reepjes paprika, salami/hesp/tonijn/chorizo, …

pizza2

Bereiding:

  • Maak het deeg: Meng de gist met de suiker. Klop het warme water erdoor en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan, tot het schuimiger wordt.
  • Doe de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet er het gistmengsel in. Schenk er de olijfolie bij en meng alles tot een stevige deegbal. Leg de bal op een met bloem bestoven werkvlak. Was en droog je handen en kneed het deeg nogmaals 5 tot 10 minuten tot het glad en soepel is en glanst. Voeg in de stadium nog geen extra bloem toe – hoe natter het deeg, hoe beter. Mocht het deeg te veel plakken, wrijf dan je handen in met bloem.
  • Het deeg moet nu vrij zacht zijn. Kneed er als het deeg echt te zacht is een beetje extra bloem door. On te controleren of het deeg goed is, rol je het tot een dikke worst. Neem in elke hand een uiteinde, til het op en rek het iets uit. Beweeg het deeg zachtjes op en neer. Wanneer dit nog niet heel gemakkelijk gaat, moet je het deeg nog wat langer kneden. Dit hele proces kan je ook in de keukenmachine doen. Laat het deeg 5 minuten kneden op middelhoge snelheid.
  • Vorm een mooie bal van het deeg en leg deze in een met olijfolie ingevette kom. Dek af met plastiekfolie of met een vochtige theedoek en zet de kom ongeveer anderhalf uur op een warme plek tot het volume van het deeg is verdubbeld. Dit kan ook sneller gaan, controleer het deeg af en toe.
  • Neem de folie of de theedoek weg, druk de lucht uit de deegbal en stort hem op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in drie stukken en vorm van alle stukken wederom een bal. Leg ze niet te dicht bij elkaar op een vel bakpapier, dek ze af met plastiekfolie en laat nog 60-90 minuten (of tot het deeg in omvang is verdubbeld) rijzen.
  • Maak ondertussen de tomatensaus: Emondeer de tomaten: Maak onderaan een kruisje en dompel ze enkele seconden onder in kokend water. Snipper een sjalot fijn en plet de look. Pel de tomaten, vierendeel ze en haal er de pitjes uit. Snij ze in kleine blokjes.
  • Stoof de ui en look even aan in olijfolie. Doe er de tomatenblokjes bij en laat ze op een middelhoog sudderen voor een kwartiertje. Doe er na 10 minuten een blikje tomatenpuree bij en laat nog 10 minuten verdersudderen. Kruid naar smaak met peper en zout, oregano, paprikapoeder en tijm.
  • Verwarm de oven voor op 240°C. (Zo heet mogelijk) Rol de deegballen uit tot een dunne, ronde pizza. Beleg met de tomatensaus, geraspte kaas, plakjes mozzarella en je favoriete toppings. Laat de bakplaat opwarmen in de oven en schuif de pizza er dan op. Zo zal de onderkant ook steviger zijn. Gebruik het best geen bakpapier, het durft snel te verbranden bij zo’n hoge temperatuur en je pizza zal onderaan ook minder knapperig zijn. Steek de pizza ca. 10 minuten in de oven tot het deeg knapperig is en hol klinkt als je erop tikt.

Tip: Maak het jezelf nog gemakkelijker en koop een pizzabakplaat. Je legt er je uitgerolde deeg op en belegt de pizza. Schuif hem nadien met de pizzabakplaat in de voorverwarmde oven op een rooster (de bodem wordt krokanter dan).

Bron pizzabodem: Italiaans brood – van focaccia tot grissini – Maxine Clark

pizza3

Eén reactie to “Homemade pizza”

  1. Daddy juli 13, 2013 bij 16:20 #

    Véél beter nog dan Basic Italian ! durf ik te wedden😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: