Bosbessentaart met citroenmascarpone

26 Mei

IMG_1874e

In België wordt er nogal vaak over het weer geklaagd, zeker de laatste weken. De lente mag dan op zich laten wachten, maar in de winkel ligt het al vol zomerfruit: heerlijke zoete aardbeien, meloen, frambozen, bosbessen, … Dus zet die verwarming enkele graden hoger en begin alvast te dromen van warme zomerdagen met de heerlijke dessert: romige mascarpone met een frisse citroensmaak en sappige blauwe bosbessen. Het aftellen naar de zomer kan beginnen.

Ingrediënten: (8-tal taartjes)

Voor de koek:

  • 225 g patisseriebloem
  • 125 g koude boter, in blokjes
  • 80 g poedersuiker
  • 3 eidooiers
  • 2 tl vanille-extract
  • 1 el ijswater (koud water)

Voor de vulling:

  • 500 g mascarpone
  • 80 g poedersuiker
  • schil van 1 citroen, zeer fijngeraspt
  • 375 g blauwe bosbessen

Bereiding:

  • Maak de koek: Doe de bloem, stukjes boter en poedersuiker in een grote kom en meng goed tot het deeg lichtjes begint te kruimelen. Doe er ondertussen de eidooiers en vanille-extract bij. Voeg het ijswater toe en laat nog even mengen tot een stevig deeg.
  • Schep het deeg op een licht bebloemd werkvlak en vorm een bal. Rol de bal in plastiekfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak tot de gewenste vorm en een dikte van ca. 3 mm. Indien het deeg hard plakt, kan je ook de deegrol wat inwrijven met bloem. Je kan kiezen voor aparte taartvormpjes of voor 1 lange rechthoekige platte bakvorm (zie Donna Hay): ze zijn gemakkelijker los te maken als je kiest voor vormen met een losse bodem. Wrijf de vormpjes in met boter en leg er het deeg in. Druk voorzichtig aan en verwijder het overtollige deeg. Prik met een vork in de bodem. Laat een half uur rusten in de koelkast. (Tijdsnood? Schuif ze meteen in de oven, ze kunnen hoogstens wat meer inzakken)
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg bakpapier in de vormpjes, druk aan en vul ze met bakbonen of rijst om ze blind voor te bakken. Schuif ze 10 minuten in de oven.
  • Verwijder de bonen en het bakpapier en bak ze nog 10 minuten verder. Zet opzij om af te koelen.
  • Maak de vulling: doe de mascarpone, suiker en fijngeraspte citroenschil in een kom en meng goed. Schep de mascarponevulling in de taartjes, verdeel er de bosbessen over en werk af met wat poedersuiker.

Tip! Je kan de taartjes ook afwerken met aardbeien of een mix van beide.

Bron: Donna Hay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: