Rijstkroketjes met chorizo

25 Feb

Canon600D4 108e
Op de verjaardag van mama gingen we eens iets nieuws proberen en de hele avond door hapjes serveren. Voor één van onze hapjes haalden we inspiratie bij Jeroen Meus: rijstkroketjes. Een aanrader voor fans van risotto en ook ideaal om te maken met de koude restjes van risotto een dag eerder. Rollen tot een stevig bolletje, paneren en frituren: supersimpel.

rijstkroketjes

Ingrediënten:

  • 250 g kleefrijst/risottorijst (geen kookbuideltjes)
  • 150 g chorizo (stuk)
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 1⁄2 l kippenbouillon (of iets meer)
  • ui
  • 1 teentje look
  • 1 klontje boter
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 snuifje saffraandraden (of poeder)
  • peper

Voor de afwerking:

  • eieren
  • 100 g bloem
  • 100 g paneermeel of oud wit brood

Bereiding:

  • Maak de rijstbereiding op voorhand, zodat er tijd is om het te laten afkoelen.
  • Snipper de ui zeer fijn en plet de gepelde look tot pulp.
  • Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
  • Stoof de uisnippers en de look in de olijfolie.
  • Snijd de chorizo overlangs in dikke plakken en vervolgens in piepkleine stukjes. (van enkele millimeter groot) De stukjes moeten voldoende klein zijn, zodat ze onder de rijst gemengd kunnen worden.
  • Doe de stukjes gekruide Spaanse worst bij de uisnippers en laat het vlees z’n rode olie afgeven. Laat alles een paar minuten stoven.
  • Voeg de rijst toe en de draadjes saffraan. De saffraan geeft aan het gerecht een fijne smaak en vooral heel wat kleur.
  • Roer in de pot en laat het mengsel met rijst heel even stoven.
  • Schenk de bouillon erbij. Reken dubbel zoveel bouillon voor de hoeveelheid rijst die je gebruikt; dus een verhouding van 1/3 rijst en 2/3 vocht.
  • Kook de rijst gaar op een zacht vuur. Hou rekening met de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking.
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
  • Pas wanneer de rijst zo goed als gaar is en al het vocht werd opgenomen, kan je een eerste keer in de pot roeren. Voeg er een klontje boter aan toe en de vers geraspte Parmezaanse kaas. Proef en kruid het mengsel met wat peper. Zout is overbodig.
  • Schep het rijstmengsel in een schaal en leg er een vel plastic vershoudfolie overheen.
  • Laat de rijst goed afkoelen! Plaats de schaal niet meteen in de koelkast, want dat is niet energiezuinig.
  • Pas als het rijstmengsel koud is, kan je de kroketjes rollen en paneren.

Voor de afwerking:

  • Breek het droog oud brood in stukken en doe het in de beker van de blender. Maal het tot fijn paneermeel. Als alternatief kan je kant-en-klaar paneermeel gebruiken.
  • Zet drie schoteltjes klaar. Doe in het eerste de bloem, in het tweede de losgeklopte eieren en in het derde het paneermeel.
  • Neem de afgekoelde schaal met rijst en rol er balletjes van van zo’n 4 cm diameter. Druk het rijstmengsel goed aan, het vraagt iets meer moeite dan bv; gehaktballetjes rollen.
  • Rol de rijstballetjes eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel en tenslotte door het paneermeel.
  • Bak de rijstkroketjes goudbruin in de friteuse op 180°C. Bak nooit teveel kroketten in één beurt, zodat ze niet aan elkaar kleven.
  • Serveer de rijstballetjes als aperitiefhapje of gebruik ze creatief en leg ze op het bord als verrassend bijgerecht.

Bron: Dagelijkse kost – Jeroen Meus 

Canon600D4 111e

Eén reactie to “Rijstkroketjes met chorizo”

  1. Nell nijssen maart 2, 2013 bij 16:00 #

    Ik ben een groot fan van Jeroen! Leuk om zo’n recept van hem eens tegen te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: