Pompoen-preitaart met gebakken paddenstoelen

5 Jan

IMG_2469e
Een nieuw jaar en alle broeken beginnen weer te spannen. Januari is dan ook vaak de maand waarin iedereen terug aan het diëten slaat en op de calorieën begint te letten. Hier denken we echter nog lang niet aan onze lijn en blijven we vieren. Gisteren vierde Romeo&Julienne zijn tweede verjaardag en daar hoort een taart bij. Om eens iets anders te doen, gingen we voor een pompoen-preitaart. Op nog vele jaren!

Tip! Maak de taart op voorhand en laat ze afkoelen. Warm ze terug op in de oven net voor je ze serveert en ze zal makkelijker te snijden zijn.

pompoentaart

Ingrediënten:

  • 700 g pompoen, geschild, in 3 cm dikke plakken 
  • 1 el olijfolie
  • 1 pak bladerdeeg
  • 40 g boter
  • 2 preien, alleen het witte deel, in dunne ringen
  • 3 tenen knoflook, grof gehakt
  • 60 ml droge witte wijn
  • 300 ml slagroom
  • 2 eieren + 1 eierdooier
  • 2 tl gehakte tijmblaadjes
  • 2 el fijngesneden bladpeterselie
  • 125 g geraspte gruyère
  • een snuifje versgemalen nootmuskaat

Voor de paddenstoelen:

  • 40 g boter
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 400 g gemengde paddenstoelen (vb. kastanjechampignons, shiitake, oesterzwammen), grof gehakt
  • 60 ml droge witte wijn
  • 2 el fijngesneden peterselie

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de plakken pompoen op de bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en rooster de pompoen in 25-35 min. de oven gaar. Schud de pompoen in een zeef boven een kom en laat de stukken 30 min. uitlekken. 
  • Vet een lage taartvorm (met een losse bodemplaat) van 26 cm doorsnee in. Bebloem en klop er de overtollige bloem af.
  • Rol intussen op een met bloem bestoven werkvlak het deeg uit tot een 5 mm dikke lap en bekleed de taartvorm ermee. Zet de vorm 15 min. in de koelkast, bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonenof rauwe rijst. Bak het deeg 15 min. blind, verwijder steunvulling en bakpapier en bak het deeg in nog 8 min. goudbruin en gaar.
  • Smelt intussen de boter in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Doe de prei en knoflook erin en roerbak 3-4 min. tot de prei gaar is. Voeg de wijn toe en en laat hem in 2-3 min. iets inkoken, laat de prei afkoelen. Pureer het pompoenvruchtvlees met het preimengsel, de room, eieren, eierdooier, tijm en peterselie in een keukenmachine glad. Voeg de kaas en nootmuskaat toe en kruid royaal met peper en zout. Giet het pompoenmengsel in de deegbodem en bak de taart 40-45 min. in de oven tot de vulling stevig en goudbruin is.
  • Verhit intussen voor de paddenstoelen de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en paddenstoelen toe en roerbak 2-3 min. tot de paddenstoelen geslonken zijn. Doe er de wijn bij en laat 2-3 min. pruttelen tot de wijn verdampt is en de paddenstoelen gaar zijn. Schep de peterselie door de paddenstoelen, schep ze op de taart en serveer.

Bron: Delicious  – Valli Little

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: