Chocoladetrifle met kersen

22 Nov

Vandaag vieren Amerikanen Thanksgiving en ook op kot vieren we met plezier buitenlandse feestdagen. Iedereen herinnert zich vermoedelijk nog wel de scène uit Friends waar Rachel een trifle maakt, maar helemaal de mist ingaat. Nigella Lawson weet echter hoe je een overheerlijke trifle maakt, als je voor één keertje niet let op de calorieën. Dit recept is een gehalveerde versie van het originele: als je véél eters over de vloer krijgt, kan je het dus gerust verdubbelen. Trifle maak je best een dag op voorhand, zo blijft hij steviger. Koop een mooie trifle- of ronde kom om hem helemaal tot zijn recht te doen komen.

Ingrediënten: (voor 6 personen)

  • 1 grote chocoladecake
  • kersenconfituur
  • 1 pot kersen/krieken op sap
  • kersenbrandy
  • 60 gr chocolade, fijngehakt + extra schilfers ter afwerking
  • 40 cl room
  • 20 cl volle melk
  • 4 eidooiers
  • 50 g suiker + enkele lepels extra
  • 30 g cacaopoeder

Bereiding:

  • Smelt de 60 g chocolade au bain marie. Zet de gesmolten chocolade aan de kant.
  • Verwarm de melk en 20 cl room samen in een kom. Meng de dooiers, suiker en cacao in een grote kom tot een homogene massa. Giet er de warme melk op en klop alles los. Roer er de gesmolten chocolade onder. Giet alles terug in de kom.
  • Zet op een middelhoog vuur en laat indikken onder voortdurend roeren. Zorg ervoor dat de custard niet gaat koken, want dan kan hij schiften.
  • Haal de custard van het vuur als hij dikker en donkerder wordt en giet over in een andere kom. Leg er vershoudfolie over en duw goed aan, zodat er zich geen vel over de custard kan vormen. De custard zal bij het afkoelen nog steviger worden.
  • Snij de chocoladecake in plakken.Bestrijk één helft met de kersenconfituur, druk er een ander plakje cake op en duw in de kom. Maak zo een stevige cakelaag in de kom. Giet er de kersenbrandy of het sap van de kersen over (wat je het liefst hebt) en verdeel er de kersen over.
  • Giet de custard over de cakelaag als hij volledig afgekoeld is. Dek af met vershoudfolie en zet (een nachtje) in de koelkast om op te stijven.
  • Klop net voor het serveren de overige 20 cl room op met wat suiker (naar eigen smaak) en verdeel over de trifle. Werk af met wat chocoladeschilfers.

Bron: Nigella Lawson

6 Reacties to “Chocoladetrifle met kersen”

  1. Mr Turkey november 22, 2012 bij 20:15 #

    What’s not to like?
    Custard GOOD
    Jam GOOOOD
    Beef GOOOOOOD

  2. Ilse Boterman november 27, 2012 bij 21:14 #

    is this what we get with New Year?

  3. Ann Pelgrims november 28, 2012 bij 15:28 #

    Bedoel je in je laatste stap dat je alles eens moet opkloppen of enkel het bovenste deel (boven de cake)?

    • Romeo&Julienne november 28, 2012 bij 15:40 #

      Voor de laatste stap moet je enkel de laatste 20 cl slagroom opkloppen met wat suiker en die verdelen over alle andere lagen. De lagen moeten behouden worden, dus je mag er zeker niet in roeren of iets dergelijks. Je schikt gewoon laag per laag en werkt af met een laag slagroom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: