Aardappeltaart met Gouda en tijm

2 Nov


Met een gerecht van Jeroen Meus scoor je altijd en dat is bij deze aardappeltaart niet anders: ze doet zelfs wat denken aan pommes dauphinoise. Jeroen mag dan wel beweren dat het een ideaal vegetarisch gerecht is voor vier personen, wij vinden het eerder geschikt als bijgerecht voor vier: serveer er gerust een heerlijk stukje vlees en een frisse salade bij.

Ingrediënten:

  • 750 g dikke aardappelen (vastkokend)
  • 150 g Gouda (half-belegen of belegen)
  • 50 g boter
  • 5 takjes (jonge) tijm
  • peper
  • zout

Bereiding:

  • Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt er de klont boter in.
  • Snipper alvast de tijm fijn. Van jonge tijm hoef je de blaadjes niet te ritsen, omdat de steeltjes zacht zijn.
  • Spoel en schil de aardappelen. Leg de aardappelen in een kom koud water.
  • Neem het bakblik en wrijf de binnenkant in met wat van de gesmolten boter. Gebruik hiervoor een borsteltje of een keukenpenseel.
  • Strooi wat zout en peper van de molen op de bodem van het bakblik.
  • Gebruik de mandoline om de aardappelen in fijne schijfjes te snijden. De schijfjes zijn een paar millimeter dik. Dep elke aardappel vooraf even droog.
  • Bedek de bodem van het bakblik met een waaier van aardappelschijfjes. Leg elk schijfje deels over het voorgaande heen. Werk in cirkels, van buiten naar binnen toe.
  • Dep wat gesmolten boter over de eerste laag aardappelschijfjes en strooi er een beetje zout en peper overheen.
  • Strooi wat gehakte tijm op de laag aardappelen en rasp er wat Gouda overheen.
  • Leg nu een tweede waaier van aardappelschijfjes in de ovenschaal. Doe dit op dezelfde wijze als bij de onderste laag.
  • Strooi opnieuw een klein beetje zout en peper over de aardappelschijfjes.
  • Strooi nog wat tijm over de aardappelen en ook een laagje vers geraspte Gouda.
  • Herhaal het hele proces nog een derde en een vierde keer. Dep wat boter, peper en zout over het bovenste laagjes aardappelen. Dek de aardappeltaart af met een vel aluminiumfolie. Let op: druk de folie tegen de aardappelen aan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak er de taart in gaar. Reken ongeveer een uur baktijd. Controleer tussendoor of de taart gaar is, want geen twee ovens zijn dezelfde. Prik met een stokje in de taart om dit te checken. Verwijder de aluminiumfolie de laatste minuten zodat de taart wat kan kleuren en krokanter kan worden.

Bron: Dagelijkse Kost 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: