Witte chocolademoussetaart

18 Jul


Witte chocolademousse mag dan misschien wat vreemder klinken, maar eens je deze taart hebt geproefd ben je verkocht. Ongetwijfeld een caloriebom,  maar iedereen heeft af en toe een guilty pleasure nodig.

Ingrediënten:

  • 200 g petit-beurrekoekjes
  • 80 g boter
  • 325 g slagroom
  • 165 g witte chocolade
  • 85 g suiker
  • 60 g eidooiers
  • 45 g water
  • 10 g gelatineblaadjes
  • een scheutje likeur ‘creme de bananes’ of Grand Marnier

Bereiding:

  • Smelt de boter op een zacht vuur en doe de petit beurrekoekjes in de beker van je blender. Maal de koekjes fijn en schenk er nadien de gesmolten boter bij. Mix alles opnieuw tot de koekjes de boter opgeslorpt hebben. Het resultaat is en zanderig mengsel.
  • Snij een rondje uit het bakpapier, ter grootte van de bodem van de springvorm (ca. 20 cm diameter).
  • Leg het ronde vel bakpapier op de bodem van de vorm en stort er het koekjesmengsel in. Verdeel het evenredig over de bodem en druk het mengsel aan. Zet de springvorm in de koelkast en laat de taartbodem opstijven.

Voor de vulling:

  • Meng de suiker en het water en breng dit rustig aan de kook.
  • Week de gelatineblaadjes in een beker koud water.
  • Breek de witte chocolade in stukjes en smelt ze op een zacht vuur ‘au bain-marie’. Plaats daarvoor een kleine pot met de chocolade in een grotere pot met (warm) water.
  • Weeg de juiste hoeveelheid eigeel en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Zet de klopper van de keukenmachine aan en kluts de eierdooiers.
  • Schenk er na een minuut het warme suikerwater bij. Laat de machine enkele minuten op volle toeren draaien tot het mengsel schuimig wordt, afkoelt en een bleke kleur krijgt.
  • Klop intussen de room half op (vergelijkbaar met de dikte van vloeibare yoghurt).
  • Spatel even door de gesmolten chocolade en giet ze bij de opgeklopte eigelen. Laat de klopper op matige snelheid draaien. Schenk tussendoor een scheutje bananenlikeur bij het mengsel. (naar persoonlijke smaak).
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in een pannetje met een scheut heet water. Schenk de opgeloste gelatine bij het ivoorwitte mengsel voor de mousse.
  • Spatel tenslotte de half opgeklopte room onder het chocolademengsel.
  • Neem de springvorm erbij en controleer of de taartbodem voldoende is afgekoeld. Schenk het moussemengsel in de springvorm. Strijk het oppervlak egaal met een spatel. Laat de taart opstijven in de koelkast. Reken hiervoor zo’n twee uur.

Afwerking:

  • Doe warm water in een potje en hou een scherp mesje of een kleine spatel bij de hand. Snij langsheen de randen van de taart met het warm mes of spateltje. Klik pas nadien de springvorm los. Snij de taart in punten met behulp van een groot warm mes. Geef het mes tussen elke snijbeweging een warm bad.

Bron: Dagelijkse Kost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: