Tomatensaus

16 Jul


In de zomer horen tomaten op hun lekkerst te zijn en je kan ze dan maar best inblikken voor later. Deze twee verschillende tomatensauzen zijn geschikt voor pasta, rijst, pizza, in een bolognesesaus of bij vis of kip. De linkse pot is een simpele tomatensaus van Libelle die je best gebruikt als basis voor een andere saus, zoals bijvoorbeeld Provençaalse saus . De rechtse pot is de versie van Jamie Oliver, die boordevol groenten zit en perfect alleen te eten is.

Ingrediënten Libelletomatensaus:

  • 3 kg romatomaten
  • 250 g sjalotten
  • 100 ml olijfolie
  • 6 tenen knoflook
  • 6 takjes tijm
  • 4 takjes peterselie
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kl suiker
  • peper en zout

Bereiding Libelletomatensaus:

  • Pel en ontpit de tomaten, snij ze in stukjes. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Bind de tijm, peterselie, rozemarijn en laurier samen tot een kruidentuiltje.
  • Bind de tijm, peterselie, rozemarijn en laurier samen tot een kruidentuiltje.
  • Fruit de sjalot glazig in 100 ml olijfolie. Voeg er de knoflook aan toe en laat heel even meestoven. Roer er de stukjes tomaat door en leg er het kruidentuiltje bij. Bestrooi met de suiker en kruid met peper en zout.
  • Zet het vuur lager en laat de tomatensaus zonder deksel gedurende 1 uur zachtjes sudderen. Haal dan het kruidentuiltje weg en breng de saus nog op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de tomatensaus over (brandschone!) bokaaltjes tot helemaal bovenaan. Schroef ze meteen dicht en laat ze afkoelen. De saus is tot zeker 2 weken houdbaar in de koelkast. Invriezen kan natuurlijk ook als je graag langer wil bewaren.

Ingrediënten Jamietomatensaus:

  • 1 muskaatpompoen (butternut squash), ontpit en in stukken gesneden
  • 2 wortelen, in stukken van ca. 2 cm
  • 2 courgetten, in stukjes
  • 2 grote uien, in partjes gesneden
  • 6 teentjes knoflook, gepeld
  • olijfolie
  • 3 blikken tomatenstukjes (400 g elk)
  • 1 handvol basilicum

Bereiding Jamietomatensaus:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de pompoen, wortelen, courgetten, uien en look in een zeer grote ovenschaal. Zorg dat er nog plaats is en verdeel desnoods de groenten over 2 ovenschalen. Giet er een goeie scheut olijfolie over en meng tot alles bedekt is met olijfolie. Rooster de groenten 40-60 minuten in de oven, tot de pompoen zacht is en de kanten goudbruin zijn.
  • Haal uit de oven, voeg de tomaten in blik en de basilicum toe aan de groenten. Meng alles onder elkaar en zet nog 20 minuten in de oven tot de saus dik en zoet is en de groenten zacht zijn.
  • Haal uit de oven en laat de saus afkoelen. Plet alles met een pureestamper of mixer. Doe in brandschone bokalen tot helemaal bovenaan en bewaar maximum 3 weken in de koelkast. Je kan de saus ook altijd invriezen.

Bron: Libelle Lekker en Jamie Oliver aug ’11

Eén reactie to “Tomatensaus”

  1. Toon juni 21, 2013 bij 20:06 #

    Als tomaten in de zomer op hun best zijn neem dan asjeblieft geen “Jaimietomatenblokjesinblik” maar verse tomaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: