Bacalhau a bras – Portugese kabeljauw

3 Jul

Portugezen zijn trots op hun kabeljauw en verwerken het dan ook in zowat elk gerecht. Gebakken, gedroogd, met room, … keuze genoeg. Bacalhau a bras ziet er misschien niet het meest smakelijke gerecht uit, maar laat je daar niet door misleiden.

Ingrediënten:

  • 1 kg aardappelen
  • 500 g kabeljauw
  • 2 uien
  • 6-8 eieren
  • 1 dl olijfolie
  • 3 teentjes look (gekneusd of fijngesnipperd)
  • peper en zout

Bereiding:

  • Schil de aardappelen. Snij ze in dunne plakjes (of gebruik een mandoline) en snij er fijne frietjes van. Spoel ze met water en dep ze droog.
  • Snij de ui in halve ringen.
  • Kook de kabeljauw enkele minuten in een grote kom water tot hij gaar is. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  • Frituur de frietjes tot ze knapperig zijn.
  • Trek de kabeljauw in stukjes en zet opzij.
  • Stoof de uien op een zacht vuurtje tot ze goudbruin en zacht zijn. Voeg de look toe. Doe er de kabeljauw bij en meng onder elkaar. Voeg de frietjes toe.
  • Klop de eieren. Kruid met peper en zout en giet ze over het kabeljauwmengsel. Blijf roeren tot het ei stolt, maar nog smeuïg is. Kruid af met peper en zout.
  • Serveer met olijven.

3 Reacties to “Bacalhau a bras – Portugese kabeljauw”

  1. Ilse Boterman juli 3, 2012 bij 12:42 #

    Vale a pena repetir! ou como um pequeno lanche… Da was pas lekker!! Kon nog een 2de bord…

  2. carla januari 9, 2014 bij 00:05 #

    Eerst wil ik u bedanken voor het publiceren van een lekker portugees gerecht. Maar ik wil allen doorgeven voor het gevaal dat iemand het ga proberen…de bacalhau moet droog en gezouten zijn (te koop bij Surinaamse winkels en ook bij AH) eerst bacalhau in water doen zodat de zout weg gaat en daarna huid en boten weghalen…het is niet onbeleefd bedoeld, maar met droog bacalhau is echt portugees, vers bacalhau woordt niet echt gebruikt in de portugees keuken.

    • Romeo&Julienne februari 8, 2014 bij 16:56 #

      Hallo Carla

      Heel erg bedankt voor je reactie. Ik gebruik in het recept inderdaad verse kabeljauw, omdat het gemakkelijker te vinden is en ervoor zorgt dat het gerecht sneller klaar is. Maar wie het echt authentiek wil maken, probeert dus best eens met droge gezouten kabeljauw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: