Apfelstrudel

14 Jun


Apfelstrudel is dan wel van oorsprong een Oostenrijks dessert, maar het is een oerklassieker in Duitsland. Warm uit de oven met een bolletje vanille-ijs wordt het gesmaakt door iedereen. Guten Appetit!

Ingrediënten:

  • 2 appels (bv. Jonagold)
  • 1 vel bladerdeeg (kant-en-klaar, liefst vierkant)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels amandelpoeder
  • kaneelpoeder (optioneel)
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 scheutje rum (optioneel)
  • 2 eetlepels rozijnen

Bereiding:

  • Week de rozijnen op voorhand in een scheutje rum of water.
  • Schil de appelen, snij ze in kwartjes en verwijder het klokhuis. Snij de vruchten nu in grove stukken en doe ze in een stoofpot.
  • Verhit de appelstukjes op een matig vuur en voeg er de geweekte rozijntjes aan toe.
  • Snij de vanillestok overlangs en schraap de zaadjes uit de peul. Voeg de zaadjes én het peultje toe aan de appels, samen met de suiker. Kruid het mengsel met de kaneel (naar smaak).
  • Laat de appels zachtjes garen, onder deksel. Uiteindelijk wil je een droge appelmoes krijgen.
  • Laat na een tiental minuten het deksel weg en controleer of de appelmoes (met stukjes) voldoende droog is. Voeg er ook nog wat amandelpoeder aan toe en roer alles om. Verwijder de peul van het vanillestokje. Laat de vulling even afkoelen.
  • Rol intussen het vel bladerdeeg uit. Als je een rond vel gebruikt, snij de randen dan bij tot je een rechthoekige deeglap hebt. Leg het vel bladerdeeg op een vel bakpapier op de ovenschaal.
  • Klop de eidooiers los en voeg er een heel klein beetje water aan toe.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schep de appelvulling in het midden van het vel deeg, gelijk verdeeld over de hele lengte van de lap.
  • Smeer het deeg rondom de vulling in met het losgeklopte eigeel. Gebruik hiervoor een borsteltje of een breed penseel.
  • Snij de brede randen van het deeg in, in een visgraatmotief. Maak een snee om de 2 à 3 centimeter. Vlecht nu de flapjes over de vulling heen met beurtelings een flapje links en een flap rechts.
  • Strijk nu opnieuw het losgeklopte eigeel (dorure) over de appelstrudel.
  • Plaats het gebak in de oven en bak de strudel gedurende 30 à 40 minuten. Controleer regelmatig. De baktijd is afhankelijk van het type oven.
  • Serveer het gebak warm of koud bij een bolletje vers vanilleijs.

Bron: Jeroen Meus

2 Reacties to “Apfelstrudel”

  1. Myriam juni 14, 2012 bij 12:01 #

    Ziet er mooi uit met die vlecht!

  2. Ilse Boterman juni 14, 2012 bij 17:10 #

    Absolut: es hat geschmeckt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: