Köttbullar – Zweedse balletjes

13 Jun


Vrouwen en voetbal zijn misschien niet de beste combinatie, maar daar heeft Romeo&Julienne een oplossing voor. Dit Europees Kampioenschap is de ideale manier om eens in de potten en pannen van onze buren te piepen en de lekkerste gerechten van de deelnemende landen klaar te maken. Ikea, het grootste Zweedse exportproduct, heeft köttbullar het jaar rond op het menu staan en leerde de wereld Zweedse balletjes eten.

Ingrediënten:

  • 5 grote aardappelen (ca. 1,3 kg aardappelen)
  • 25 cl (volle) room
  • 6 el boter
  • 3 sneden brood zonder korst (ca. 50 g)
  • 600 g gemengd gehakt (varken-rund)
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 el bloem
  • scheut melk
  • 1 bokaal rundsfond
  • 1 bokaal veenbessen
  • 2 el suiker
  • peper, zout en nootmuskaat

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook ze gaar.
  • Snij of trek het brood in kleine stukjes. Laat ze enkele minuten weken in 10 cl room. Doe in een grote kom met het gehakt, het ei, de fijngesnipperde ui. Kruid stevig met nootmuskaat, peper en zout. Meng alles tot een homogene massa. Rol er balletjes van ca. 30 g van. Verwarm een pan met 3 el boter en bak er de balletjes in tot ze volledig gaar zijn. Haal ze uit de pan, schep ze in een ovenschaal en hou ze warm in de oven.
  • Zet de pan op een zacht vuurtje en doe er de bloem bij. Roer tot de bloem alle boter heeft opgenomen en laat even drogen. Als de boter van de balletjes te erg verbrand is, giet je ze weg en smelt je 3 el boter in de pan en roer je er de bloem onder. Roer er de vleesfond onder en roer tot alle klonters verdwenen zijn. Breng aan de kook en giet er de rest van de room bij. Zet terug op een zacht vuurtje en voeg de balletjes toe.
  • Giet de aardappelen af. Plet ze met een klont boter en een flinke scheut melk. Kruid met zout en nootmuskaat.
  • Giet de veenbessen op sap in een pan. Warm ze op op een zacht vuurtje en voeg er 2 opgehoopte lepels suiker aan toe. Laat ze inkoken tot de gewenste dikte. Voeg eventueel maïzena toe.

Bron: Saveur

3 Reacties to “Köttbullar – Zweedse balletjes”

  1. Ilse Boterman juni 13, 2012 bij 16:23 #

    De var super gott! Du kan fortsätta att äta! Fortsätt med det…

  2. line juni 14, 2012 bij 09:33 #

    Tof idee! Ziet er ook delicious uit!

  3. line juni 14, 2012 bij 09:34 #

    Aja,en schoon foto’s,hihi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: