Appeltaart

25 Apr

Iedereen in de familie heeft zijn eigen succesrecept en dit is er eentje van tante Inge. Elke verjaardag keken we met z’n allen uit naar de beste appeltaart die er bestaat. Sappig, fris en net dat tikkeltje anders met de abrikozenconfituur. Het recept komt uit Ons Kookboek, al decennia lang het kookboek bij uitstek. Ons exemplaar valt al automatisch open op de bakpagina’s die volledig volhangen met vlekken. Laatst vroeg een vriend me waarom we tegenwoordig allemaal zo verlekkerd zijn op chocoladetaarten. Niets lekkerder dan de goede oude appeltaart toch? Daarom dus: zet op het volgende familiefeest terug appeltaart op tafel en iedereen zal dolgelukkig zijn.


Ingrediënten:

  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • sap van 1/2 citroen
  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 2 appels
  • abrikozenconfituur

Bereiding:

  • Mix de boter tot een romige massa en voeg er de suiker en vanillesuiker aan toe.
  • Klop er de eieren één voor één onder.
  • Voeg het citroensap toe. Pers uit boven je hand zodat er geen pitjes in het deeg terechtkomen.
  • Meng er de bloem onder tot een lichtgele/witte massa.
  • Schil de appels en snij in dunne partjes.
  • Vet een taartvorm in en verdeel er de helft van het deeg over. Leg de partjes in kransvorm op het deeg en druk lichtjes in het deeg. Herhaal met de rest van het deeg en werk af met een tweede kransvorm met appelpartjes. Duw lichtjes in het deeg.
  • Bak ± 1 uur in een voorverwarmde oven van 180°C. Steek in de taart om te kijken of ze doorbakken is. Haal de taart uit de oven als er geen deeg blijft kleven.
  • Ontvorm de taart en smeer er royaal abrikozenconfituur over. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.


Bron: Ons Kookboek en tante Inge

5 Reacties to “Appeltaart”

  1. Louie april 28, 2012 bij 13:21 #

    Inderdaad, al die crèmige chocoladetaarten vind ik maar niets tegenwoordig.. Ziet er lekker uit, maar kan je de abrikozenconfituur ook vervangen door iets anders?

    Louie

    • Romeo&Julienne april 30, 2012 bij 09:50 #

      Ik doe het zelf altijd met abrikozenconfituur, maar ik denk dat je elke confituur die past bij appels kan gebruiken. Bv. perenconfituur, rabarberconfituur, appelconfituur, … Confituur met rode vruchten zou ik niet gebruiken, die lijkt mij minder goed te passen bij de appels. Zonder kan natuurlijk ook altijd, al is de taart dan wel droger. Het proberen waard voor de volgende keer.

      • Evelien De Winne mei 3, 2012 bij 17:02 #

        Rabarberconfituur is hier reeds uitgetest en ook goedgekeurd!

  2. Fati oktober 28, 2013 bij 15:25 #

    dag,

    heb een vraagje hoe groot is de taartvorm die je gebruikt?

    dag, heb een vraagje hoe groot is de bakvorm die je gebruikt?

    alvast

    • Romeo&Julienne oktober 28, 2013 bij 15:31 #

      Ik gebruik een ronde taartvorm met een diameter van 26 cm. Veel succes ermee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: