Balletjes in seldersaus

19 Apr


Jeroen Meus stelt voor om dit recept in de herfst of de winter te maken, maar het smaakt ook opperbest met dit kwakkelweer. Voor al diegenen die eens iets anders willen proberen dan de gewone balletjes in tomatensaus. Geen nood, het kost weinig moeite en is snel klaar. Perfect om een hele selder op te gebruiken: eerst verse soep maken, dan balletjes in seldersaus.


Ingrediënten:

  • 500 g gehakt
  • 1 selder
  • 1/2 bosje peterselie
  • 2 sjalotten
  • scheut witte wijn
  • paneermeel
  • 3 dl room
  • 1 ei
  • bouquet garni van tijm en laurier (te vervangen door een laurierblad en kruiden met wat gedroogde tijm)
  • 1 teentje look
  • peper en zout

Bereiding:

  • Plet de look en hak de peterselie fijn.
  • Doe het gehakt in een kom en meng met de look, peterselie en 1 ei. Voeg paneermeel toe tot het gehakt vast genoeg is en je er balletjes van kan rollen.
  • Kneed het gehakt en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Rol balletjes in de gewenste grootte (3-4 cm).
  • Verhit een klont boter in een pan en bak de balletjes rondom rond goudbruin. De balletjes moeten nog niet doorbakken zijn, want straks garen ze verder in de seldersaus.
  • Hak de sjalotten fijn en snij de stengels van de selder in kleine stukjes.  (Jeroens tip: Gebruik de binnenste stelen of schil de buitenste voor gebruik.)
  • Smelt een klontje boter in een ruime kookpot en stoof de sjalot en de selder aan op een matig vuur. De selder mag gerust een beetje kleuren. Maak intussen een  bouquet garni door enkele takjes tijm en de laurier samen te binden met keukentouw, en voeg het toe aan de pot. Indien je geen keukentouw hebt: doe een laurierblad in de pot en kruid voorzichtig met tijm.
  • Voeg een flinke scheut witte wijn toe en laat de alcohol even verdampen.
  • Schenk er de room bij.
  • Doe de balletjes erbij, zet het deksel op de pot en laat alles een kwartier sudderen op een zacht vuur.
  • Lekker met puree of gekookte aardappelen.

Bron: Dagelijkse Kost

Eén reactie to “Balletjes in seldersaus”

  1. line april 21, 2012 bij 08:29 #

    Tim en di kids vonden dat heel lekker!!! Maar we verwachten al niets anders meer dan lekkers van jou!! keep up the good work!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: