Sachertorte

1 Apr


Meer dan 150 jaar geleden werd in Oostenrijk de Sachertorte uitgevonden: stevige chocoladetaart met abrikozenconfituur en chocoladeganache. Het ideale dessert voor elke chocoladeliefhebber. Dit recept komt van Jamie Oliver, maar de chocoladeganache was een hel om te maken (lees: keihard mislukt!). Dus met dank aan Sofie Dumont hebben we met een gemakkelijkere ganache een perfecte combinatie gemaakt die door iedereen gesmaakt werd, inclusief Ella.

Ingrediënten voor 1 taart (10-12 personen):

  • 140 g zachte boter + extra
  • 170 g chocolade
  • 115 g poedersuiker
  • 6 eieren, gesplitst
  • 115 g suiker
  • 125 g bloem
  • 175 g abrikozenjam
  • 1/2 tl citroensap, optioneel

Voor de ganache:

  • 20 cl room
  • 50 g suiker
  • scheut honing
  • 125 g pure chocolade
  • 50 g boter

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm in met boter. Bekleed de bodem eventueel met bakpapier.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  • Klop de boter en poedersuiker licht romig. Voeg de eidooiers een voor een toe en klop door het mengsel.
  • Klop de eiwitten stijf in een andere kom. Klop de suiker er geleidelijk door tot het eiwitmengsel glanst.
  • Vermeng de afgekoelde chocolade en bloem onder het mengsel. Schep er het eiwit voorzichtig onder.
  • Giet het beslag in de springvorm en bak de taart 35-45 minuten tot er geen deeg meer blijft hangen als je erin steekt met een prikker.
  • Neem de taart uit de oven, laat afkoelen in de vorm en leg omgekeerd op een rooster zodat de bovenkant plat is.
  • Warm de confituur op met wat citroensap in een pan tot het licht lopend is. Bestrijk er de bovenkant en zijkant van de taart mee. Grote fans van abrikozenconfituur kunnen de taart ook doormidden snijden en bestrijken met confituur. Zet de taart in de koelkast.
  • Breng de room, suiker en honing in een pan tot het kookpunt. Giet bij de chocolade en roer tot alles opgelost is. Roer er de boter onder en zet aan de kant. Laat afkoelen en dikker worden. Leg bakpapier of een bakplaat onder de rooster en giet er de chocolade over. Zet in de koelkast en laat stollen.


Bron: Jamie Magazine maart/april 2012 en Goe Gebakken

3 Reacties to “Sachertorte”

  1. line april 2, 2012 bij 19:00 #

    Niet alleen ons Ella vond ze super.. Wij ook!! Bedankt he,je kan geweldig goed koken! X

    • Romeo&Julienne april 3, 2012 bij 08:50 #

      Ik ben blij dat het smaakt! Volgende keer nieuwe dingen om te komen proeven..

      • line april 6, 2012 bij 08:51 #

        dat is bij deze dan direct afgesproken!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: