Focaccia

27 Mrt


Eén Erasmus naar Barcelona verder, maar het is mijn liefde voor Italië die nog gegroeid is. Tijd dus voor weer een Italiaanse specialiteit. Eenmaal in de oven lokt het zoveel nieuwsgierigen dat je er misschien beter twee maakt als je zelf nog eens wil proeven. Helemaal niet moeilijk, gewoon de algemene broodregel: trek genoeg tijd uit om te laten rijzen.

Voor 1 brood:

  • 350 g harde witte bloem (Aveve)
  • 1/2 tl zout
  • 15 g verse gist
  • 21 cl lauw water
  • 1 el olijfolie
    Voor de bovenlaag:
  • (verse) salie/rozemarijn/oregano, fijngehakt
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • grof zeezout
  • vers gemalen peper
  • 2 el olijfolie

Bereiding:

  • Doe de bloem, het zout en de gist in een mengkom. Meng er op een lage stand het water en olijfolie door tot een zacht deeg.
  • Kneed 1 minuut op een lage stand, zet dan 4 minuten wat hoger tot je een glad en elastisch deeg krijgt. Dek de kom af met plastiekfolie of een theedoek en laat 1 uur op een warme plaats rijzen tot het deeg in omvang verdubbeld is.
  • Kneed het deeg nog snel 1 minuut door (met eventeel al iets van de kruiden). Vet een bakplaat of bakvorm lichtjes in met olie. Leg het deeg op een licht bestoven werkvlak en kneed tot een bol. Gebruik wat bloem als het deeg te nat is. Rol uit tot een cirkel of rechthoek  en leg in de vorm.
  • Dek af met plastiekfolie of een theedoek en laat nog 20 minuten rijzen tot de omvang verdubbeld is. Prik met je vingers gaatjes in het deeg en laat nog 10 minuten afgedekt staan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi de focaccia met zout, peper, rode ui en de kruiden. Let op met te veel zout, want de kruiden geven ook al smaak af. Besprenkel met olijfolie en zet 20-25 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Laat op een rooster afkoelen en serveer.

Bron: Kenwood

2 Reacties to “Focaccia”

  1. line april 2, 2012 bij 18:58 #

    OVERHEERLIJK!!!!!!!! dat smaakt altijd naar nog,nog,nog……

  2. Romeo&Julienne april 29, 2012 bij 10:15 #

    Daar mag je altijd een dubbel van maken. Om je vingers bij af te likken! Focaccia met spaanse olijfolie… mjamie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: