Vispannetje op grootmoeders wijze

5 Mrt


Ik durf te wedden dat de meeste mensen “mijn oma” antwoorden als je hen vraagt wie er het allerbest kan koken. Bij ons niet anders, mijn oma kan ook geweldig goed koken. Daarom nog een familierecept vanonder het stof gehaald: een klassieker die vroeger vaak op het menu stond en nu helaas wat op de achtergrond geraakt was. Het lijkt misschien weinig, maar het vult genoeg voor normale eters.

Ingrediënten: (voor 4 personen)

  • 4 stevige visfilets (zalm, kabeljauw, skrei, …: kies 2 filets van elke soort voor de afwisseling)
  • 8 scampi of handvol garnalen
  • 1 preiwit
  • 2 wortelen
  • 1 blokje tuinbouillon + 2 blokjes visbouillon
  • 6 el emmentaler
  • aardappelen
  • 250 ml  melk + extra voor de puree
  • boter
  • zout en nootmuskaat

Bereiding:

  • Schik de filets in een ovenschaal. Snij de prei en wortelen in flinterschijfjes of julienne. Verdeel over de vis. Verkruimel er een blokje tuinkruidenbouillon en visbouillon over. Overgiet met water tot alles onderstaat en zet in de microgolf tot de vis volledig gaar is.
  • Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en pureer met een klontje boter. Voeg er een scheutje melk aan toe tot de puree smeuïg is. Kruid met zout en nootmuskaat.
  • Haal de vis uit de bouillon en snij in kleinere stukken. Zeef de bouillon en zet aan de kant. Schik de helft van de vis met wat groenten in ovenvaste schaaltjes en hou de rest apart.
  • Maak bechamelsaus: verhit 50 g boter in een pan. Meng met wat bloem tot de boter opdroogt. Meng er de melk in scheutjes onder voortdurend roeren aan toe. Voeg er 250 ml van de visbouillon aan toe en roer tot een smeuïge en gladde saus. Laat de saus niet te dik worden. Zet van het vuur en meng er 1 blokje visbouillon onder. Roer goed en voeg de emmentaler toe.
  • Giet wat saus over de vis, beleg met de rest van de vis en giet er de rest van de saus over. Verdeel de puree over een ovenschaal en leg er enkele klontjes boter op. Zet 10 minuten in een oven van 180° en zet dan nog even onder de grill.


Bron: oma Linda

3 Reacties to “Vispannetje op grootmoeders wijze”

  1. Ilse Boterman maart 7, 2012 bij 17:36 #

    Ik kan het beamen: ’t was lekker!!!

  2. line maart 8, 2012 bij 10:30 #

    Het ziet er echt fantastisch uit..en u kennende,zal het gewwoon super lekker zijn ook!!
    Nog eens bedankt voor onze culinaire verwendag hé!! je kan heel lekker koken!!

    Dikke knuf,

    Line

  3. housewifeinwonderland januari 26, 2013 bij 15:10 #

    Deze zal ik eens uitproberen ziet er heerlijk uit🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: