Berry charlotte

9 Jan

Ik heb dit recept altijd op de lange baan geschoven omdat ik dacht dat het enorm veel werk was. Blijkt niet het geval te zijn; koekjes maken, de mousse opkloppen en enkele uren laten opstijven in de koelkast, meer is er niet aan. Nu ik zelf voor de eerste keer “lange vingers” of boudoirs heb gemaakt, ben ik helemaal verkocht. Het laten rechtop staan van de boudoirs is misschien net iets meer prutswerk, maar het resultaat mag er zijn. Indien je verschillende kleine charlottes te veel werk vindt, kan je ook gewoon één grote taart maken. De koekjes kan je de dag op voorhand maken en bewaren in een doos. De hele bereiding lijkt misschien nogal lang, maar geloof me als ik zeg dat het allemaal zeer vlot verloopt.

Enkele dingen die je naar eigen wens aan het recept kan veranderen:

– In de zomer kan je gebruik maken van vers fruit, in de winter hebben diepvriesframbozen hetzelfde effect. Je kan uiteraard in de zomer mooi afwerken met verse vruchten.
– Je kan werken met frambozen of braambessen of een mengeling van beide. Indien je beide smaken wil combineren, maak je met de helft van het mengsel een frambozenvulling en doe je hetzelfde voor de braambessenvulling. Je spuit één soort vulling tot halverwege de charlotte, laat het mengsel opstijven in de diepvriezer (ca. 30 minuten). Daarna spuit je de twee vulling en laat je het geheel opstijven in de koelkast.
– In het originele recept worden de frambozen gezeefd zodat er geen pitjes in de mousse zitten. Ik vind dit echter nogal een verlies van frambozen en eerlijk gezegd stoorden de pitjes niemand. Aanpassen naar eigen smaak en voorkeur dus.

Ingrediënten: (voor 4 personen)

Voor de boudoirs:

  • 3 eieren (eiwitten en eigelen gescheiden)
  • 75 g suiker
  • 50 g poedersuiker
  • 75 g bloem (geen zelfrijzende)
  • 4 serveerringen

Voor de mousse:

  • 200 g gepureerde frambozen
  • 20 g suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 200 g volle room

Bereiding van de boudoirs:

  • Klop de eiwitten stijf met de poedersuiker tot je een merengue-achtige (glanzende) massa bekomt. Giet over in een kom en klop de eigelen samen met de suiker tot een dikkere en witte massa. Meng het eigeelmengsel voorzichtig onder het eiwitmengsel en voeg tenslotte ook de bloem voorzichtig toe. Meng alles goed.
  • Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan je op voorhand lijnen tekenen op de achterkant van het bakpapier om te weten hoe groot je de boudoirs moet maken. Doe het deeg in een spuitzak en spuit dunne reepjes (een vinger dik) die ongeveer even lang zijn als je serveerringen. Zet ook vier serveerringen op je bakplaat en vul ze een klein beetje zodat je een mooi rondje krijgt om later te gebruiken als basis van de charlotte. Laat voldoende plaats tussen, want het deeg zal nog wat uitlopen tijdens het bakken in de oven. Bestrooi de deegreepjes met poedersuiker en laat ze 8 á 10 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 190°. Hou de koekjes in de gaten en haal ze uit de oven als ze een mooi lichtbruin kleurtje krijgen. Laat ze afkoelen.
  • De koekjes zullen uiteraard niet allemaal dezelfde vorm en dikte hebben zoals in de winkel, maar dat is net de charme van zelfgemaakte boudoirs.

Bereiding van de mousse:

  • Pureer de frambozen. Indien je diepvriesframbozen gebruikt, kan je ze enkele minuten in de microgolf opwarmen en nadien met gemak pureren. Verwarm de puree met de suiker. Wanneer je merkt dat de puree begint te koken, haal je de pan van het vuur om af te koelen. Week de gelatineblaadjes in koud water zoals aangegeven staat op de verpakking. Voeg de gelatineblaadjes toe, meng goed en laat het mengsel afkoelen.
  • Klop ondertussen de volle room op tot je zachte pieken krijgt. Meng goed met de afgekoelde frambozenpuree. Zorg dat de puree voldoende afgekoeld is, want anders kan de opgeklopte room inzakken. Doe de mousse in een spuitzak.

Afwerking:

  • Zet de boudoirs recht in de serveerringen met de afgeplatte kant naar het midden. Verklein indien nodig de ronde koekjes en duw ze voorzichtig tussen de boudoirs naar beneden. Zo zit het geheel mooi stevig in elkaar.
  • Spuit de frambozenmousse tot bijna bovenaan de charlotte en laat alles opstijven in de koelkast voor minstens twee uur.
  • Verwijder voorzichtig de serveerring en bind een mooie strik rond de charlotte. Versier de bovenkant met verse frambozen, braambessen of aardbeien.

TIP: Om alles gemakkelijker te laten verlopen en niet te moeten prutsen met de rechtopstaande koekjes:

  • Leg de ronde koekjes als basis in de serveerringen.
  • Spuit de mousse erin tot op de gewenste hoogte. Spuit niet hoger dan je boudoirs zijn!
  • Laat 2u opstijven in de koelkast. Ontvorm voorzichtig, zet er de rechtopstaande boudoirs tegen en werk af met een strik.

Bronnen: Annie’s Eats –   Cannelle et Vanille 

Eén reactie to “Berry charlotte”

  1. Olga Garces november 26, 2013 bij 16:37 #

    Hallo,
    Via onze website http://www.volrecepten.be kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 51.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.be/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.be volledig gratis!
    Waarom niet lid worden van deze grote familie?
    Wij zijn ook aanwezig op http://www.facebook.com/VolreceptenBelgie!
    Breng ons een bezoek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: