Suikerbrood

8 Mei

Suikerbrood is een beetje nostalgie voor iedereen. Voor mij was het al jaren geleden dat ik nog eens suikerbrood had gegeten. Toen ik twee weken geleden Sofie Dumont bezig zag op tv, begon ik al te watertanden. De making of is eigenlijk totaal niet moeilijk, maar de ingrediënten van de video en het recept zelf kwamen niet overeen. Wel boter? Geen boter? En dan nog met de hand alles mengen en ervoor zorgen dat alles niet over de bloem loopt en op de grond druipt of de plakkerige deeg die overal in de keuken plakt. Gemakkelijk, ik denk het niet. Gisteren heb ik alles gewoon in de keukenrobot gekieperd en het verliep perfect. Je kan het deeg zowel met als zonder boter maken, het smaakt allebei lekker. De boter kan voor extra smaak zorgen, maar het is geen vereiste.


Ingrediënten:

  • 500 g bloem (tarwebloem)
  • 170 ml water
  • 100 ml gecondenseerde of geëvaporeerde melk
  • 5 g suiker
  • 24 g verse gist (of 12 g pakjesgist)
  • 3 eierdooiers
  • 8 g zout
  • 150 g parelsuiker (eventueel meer: naar keuze)

Bereiding:

  • Meng de gist met de melk en roer goed.
  • Meng in de keukenrobot de bloem, de eierdooiers, de melk met gist, het water, de 5g suiker en het zout tot een mooie massa.
  • Snij een vierde van het deeg en laat beide stukken deeg rijzen onder een handdoek voor een half uur.
  • Leg het deeg op de suikerkorrels en meng ze goed onder het deeg. Rol het kleinere stukje deeg zo groot en plat mogelijk open en leg er het suikerdeeg in. Pak het suikerdeeg in met het uitgerolde stuk deeg en leg het met de naad naar beneden op een bakplaat. Laat een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Als het deeg ongeveer verdubbeld is, doreer je het met een eierdooier gemengd met wat melk.
  • Maak twee inkepingen in het brood, trek ze wat open met een vork en leg er nog wat extra suikerparels in.
  • Bak 35 minuten in de oven.

Bron: www.vt4.be/goegebakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: