Kabeljauwhaasje met pestopuree en tomaatjes in de oven

9 Apr

De voorbije week had ik het heel erg druk met deadlines en insecten, waardoor er geen tijd vrij was om te bloggen. Ik moest namelijk een artikel schrijven over het eten van insecten, het voedsel van de toekomst. Wat een journalist in spe al niet lijden kan. Ik maakte sprinkhanen in een jasje van chocolade en meelwormburgers, de zogenaamde bugburger. Het was een uitdaging, maar ik ben vastberaden het toch bij de klassieke keuken te houden. Vandaag krijgen jullie het hoofdgerecht van mijn Komen Eten. Zelfs de niet-liefhebbers van pesto zullen hiervan smullen. Geloof mij, ik kan het weten. Qua bordschikking is er nog wat werk aan, maar de borden waren na afloop toch allemaal leeg. Het lijken misschien nogal een heleboel ingrediënten, maar de meeste dingen heb je thuis al in de (koel)kast liggen. Een oven die tegelijkertijd kan verwarmen op twee temperaturen is hier wel een groot voordeel aangezien de vis en de tomaatjes op een andere temperatuur in de oven moeten.

Ingrediënten: (4 personen)

Voor de vis:

  • 4 kabeljauwhaasjes (mogen diepvries zijn, laat ze dan gewoon een dag op voorhand ontdooien in de koelkast)
  • 40 g paneermeel
  • 40 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 1 losgeklopt ei
  • bloem
  • 3 eetl olijfolie

Voor de verse pesto:

  • 60 g pijnboompitten
  • 80 g Parmezaanse kaas (in blok)
  • 30 á 40 g basilicum
  • 1 teentje look
  • 15 cl olijfolie
  • 1⁄2 citroen  

Voor de kerstomaatjes:

  • 250 g kerstomaten
  • olijfolie
  • balsamico-azijn (klassieke of witte balsamico)
  • tijm, laurier, oregano en grof zeezout (of klassiek keukenzout)

Voor de puree:

  • 1 kg aardappelen

Bereiding:

  • Maak de verse pesto al op voorhand, het bespaart je afwas en storende blendergeluiden op de moment zelf. Voeg de pijnboompitten, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en de flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto. Kruid daarna naar eigen smaak met peper en zout en voeg eventueel het sap van een halve citroen toe.
  • Meng het paneermeel met de parmezaan, zout en peper in een diep bord. Klop een ei in een tweede diep bord en doe wat bloem in een derde bord. Haal de visfilet door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Paneer alle visfilets en zet ze afgedekt 2u in de koelkast.
  • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  • Verwarm de oven voor op 150°. Doe de kerstomaatjes in een schaal en besprenkel royaal met de olijfolie en de balsamicoazijn. Kruid met oregano, tijm en laurier. Je kan ook verse kruiden gebruiken. Zet de tomaatjes 20 min in de oven.
  • Verwarm de oven ondertussen ook voor op 220° voor de vis. Leg de gepaneerde visfilets op een bakpapier en besprenkel met de olijfolie. Bak 15 min in de oven tot de vis goudbruin en knapperig is.
  • Pureer de aardappel en meng er de pesto onder. Goed mengen en alles op een bord schikken.

Bron: Jeroen Meus – Dagelijkse kost                  Delicious februari 2011

4 Reacties to “Kabeljauwhaasje met pestopuree en tomaatjes in de oven”

  1. Evelien De Winne april 9, 2011 bij 15:05 #

    Ik ben geen kabeljauw-fan. Kan dit ook met andere vis?

  2. Ann november 20, 2012 bij 12:52 #

    heel lekker, voor een mager recept de kabeljauw met enkel wat peper en zout in de oven of gewoon even gebakken in de pan met olijfolie .. smullen !

  3. Ann november 20, 2012 bij 21:00 #

    Vandaag gemaakt, lekker die pestopuree !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: