Aurélies chocoladeportret

19 Feb

Woensdag werd Aurélie zestien en dat mag gevierd worden. Meer nog, het moet gevierd worden. Ik kwam deze techniek een tijdje geleden tegen op een andere kookblog (ik bekijk heel veel andere kookblogs) en ik vond het prachtig. Bij de bakker moet je altijd zeer veel geld neertellen om je eigen foto op een taart te krijgen en soms is het nog niet eens zo mooi. Dit hele chocoladeportret kost je vermoedelijk nog geen vijf euro en je mag er best trots op zijn. Zelfgemaakt haalt het altijd van de bakker, hoe mooi die het ook kan. Op de kookblog waar ik inspiratie opdeed, leek het allemaal piece of cake. Echt moeilijk is het niet, ik heb alleen – alweer – wat gesukkeld met de spuitzakken en ik had geen tandenstokers, wat nochtans essentieel is. Eens je goede spuitzakken en tandenstokers in huis hebt, mag niets je nog tegenhouden. Dit portret is ook niet perfect, je ziet enkele vlekjes waar de onderste laag chocolade wat gesmolten is. Maar dat vormt deel van de zelfgemaakte charme en oefening baart kunst.

De foto’s zijn beperkt, maar alles wat je moet doen staat erop. Voor diegenen die zich wagen aan een chocoladeportret, stuur me zeker het resultaat door. Diegenen onder jullie die een gezicht misschien te moeilijk vinden, kunnen zich altijd wagen aan een strip- of tekenfilmfiguur.

Voor je begint:
Zoek een geschikte foto uit. Hoe minder details, hoe gemakkelijker. Gebruik photoshop om de foto volledig zwart-wit te maken. Alles wordt uitgelegd in de link.

Wat heb je nodig:

 • bewerkte photoshopfoto
 • calqueerpapier
 • 100 á 150 g witte chocolade
 • 100 á 150 g zwarte chocolade
 • 2 kleine plastiek zakjes

Hoe maak je een chocoladeportret:

 • Plak de foto met daarboven een calqueerpapier op een stevige ondergrond (een platte snijplank, dik karton..) De eerste foto hierboven is niet diegene van het eindresultaat.
 • Hak de donkere chocolade in fijne stukjes, giet alles in een plastiek zakje en laat de chocolade smelten in warm water. (Laat het water niet koken) Kneed de chocolade af en toe tot er geen brokjes meer inzitten. Snij een heel klein puntje van het zakje zodat je een spuitzakje krijgt.
 • Lijn alle donkere stukken in de foto af met donkere chocolade en wrijf hem dan open op alle donkere oppervlakken. Kleinere donkere stukjes kan je makkelijker doen met een tandenstoker.
 • Laat het portret met de donkere chocolade opstijven in de koelkast.
 • Maak een lichtere chocolade door een beetje donkere en witte chocolade te mengen. Smeer deze chocolade over alle grijze oppervlakken. Geen nood als je een beetje morst op de donkere chocolade, dat zie je later toch niet meer. Zorg er wel voor dat de chocolade niet te warm is (laat op voorhand wat afkoelen) zodat de donkere chocolade niet smelt.
 • Laat het geheel weer opstijven in de koelkast.
 • Smelt de in kleine stukjes gesneden witte chocolade, laat voldoende afkoelen zodat de vorige delen niet smelten en uitlopen en bestrijk het volledig gezicht. Strijk mooi glad en laat het geheel opstijven in de koelkast. Hoe dikker de witte chocoladelaag, hoe steviger het portret.
 • Maak het portret voorzichtig los van het calqueerapier. Dat doe je best met handschoenen of een huishoudpapiertje zodat de chocolade niet smelt.
 • Leg het portret op een taart.

Gelukkige verjaardag Aurélie!

Ondertussen heb ik nog enkele andere chocoladeportretten gemaakt:

Advertenties

Eén reactie to “Aurélies chocoladeportret”

 1. Line februari 21, 2011 bij 10:39 #

  WAUW!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

War and Peas

comics ♥

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers liken dit: