Moelleux

4 Jan

Iedereen weet dat een moelleux niet moeilijk is om te maken. De kunst is om hem net op tijd uit de oven te halen zodat de binnenkant nog zacht is. Wanneer je dan in het gebakje bijt, loopt er vloeibare chocolade uit. Of dat is toch de bedoeling.. Met de belofte van Jeroen Meus dat deze caloriebom nooit kan mislukken, is het een aanrader voor iedereen.

Ingrediënten:

  • 100 g donkere chocolade
  • 110 g boter
  • 50 g gezeefde bloem (patisseriebloem)
  • 100 g suiker
  • vanille-ijs en/of vers rood fruit
  • 4 eieren

Bereiding:

  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Neem de helft van de eieren en meng ze volledig met de suiker. Doe hetzelfde met de dooiers van de andere helft. Zeef de bloem in de mengkom en klop het geheel goed los tot je een homogene massa krijgt.
  • Smelt de chocolade samen met de boter en voeg ze toe aan het mengsel.
  • Giet het geheel in een gesloten spuitzak. Laat deze afkoelen in de koelkast, zodat het mengsel wat kan opstijven.
  • Bak de moelleux vlak voor het serveren. Tot zolang kan het beslag in de koelkast blijven liggen.
  • Laat de oven voorwerwarmen op 210°C. Hou de bakplaat apart.
  • Wrijf de binnenzijde van de serveerringen in met een beetje boter en strooi er vervolgens wat bloem over. Dat is belangrijk om de gebakjes later makkelijk los te maken uit de vorm.
  • Plaats de ringen op de bakplaat, op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Spuit dan het beslag in de vormpjes. Let op: vul elke ring voor 2/3 met het beslag. Het gebak zal rijzen in de oven.
  • Bak de moelleux 8 à 10 minuten in de oven op 210 °C. De baktijd hangt af van het type oven. Als de bovenkant gebakken is, is de moelleux klaar.
  • Maak de gebakjes voorzichtig los en zet er ééntje op elk dessertbord. Het hart van de moelleux moet vloeibaar zijn. Meteen serveren!
  • Serveer de warme moelleux met een bol vanille-ijs en/of een beetje vers rood fruit.

Of zoals Jeroen Meus het zelf uitlegt.

4 Reacties to “Moelleux”

  1. Romeo&Julienne januari 22, 2011 bij 09:08 #

    Ze waren met Kerst in ieder geval SUPER-lekker!
    x mama

  2. Omalinda februari 3, 2011 bij 21:52 #

    Celine proficiat met je kookkunst en vooral met je lekkere desserten en je fijne koekjes
    Je blog is heel mooi opgesteld en de foto’s doen het heel goed
    Het zal wel wat moeilijk worden om het met de studies te doen maar ja een hobby mag er wel bij zijn he’
    opa en ik zijn blij voor u dat je iets hebt om je in uit te leven en wij zijn blij dat we tot de proevers behoren
    Tot een volgende verrassing
    opa en oma

  3. Mr & Mrs Chocolat juni 19, 2011 bij 15:25 #

    Liefste bakSTER
    Vandaag hebben wij jouw overheerlijke moelleux gemaakt! Wat anders op een regenachtige zondag als de winkels dicht zijn. Wegens gebrek aan ringen hebben we ook een reeks kleine moelleuxtjes gemaakt in siliconenvormen. Nu, bij nader inzicht bleek dit niet zo een schitterend idee te zijn omwille van het verlies van het lopende chocolade-effect. De grote moelleuxs waren fenomenaal lekker.

    • Romeo&Julienne juni 19, 2011 bij 16:38 #

      Lukt de lopende moelleux niet dan zeg je maar tegen iedereen dat je geweldige chocoladecakejes gebakken hebt.😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The Candid Appetite

Where Cooking Meets Photography

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Annie's Eats

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate

%d bloggers op de volgende wijze: